Geschiedenis

Bij de oprichting van de stichting in 2008 behoorde alleen de toenmalige gemeente Zuidhorn tot het werkgebied van de stichting. In de loop der jaren is het werkgebied uitgebreid met de voormalige gemeenten Winsum, De Marne en Grootegast. Door de gemeentelijk herindelingen is ons werkgebied wederom veranderd. De voormalige gemeente Zuidhorn, Leek, Marum en Grootegast vormen sinds 1 januari 2019 de gemeente Westerkwartier. Thans werkt de stichting in de gehele gemeente Westerkwartier.

Gemeenten hebben volgens het Burgerlijk Wetboek een verantwoordelijkheid voor “gevonden dieren met een vermoedelijke, maar onbekende eigenaar”. De opvangplicht van de gemeente is niet beperkt tot honden en katten; het gaat om alle dieren die door mensen worden gehouden. Als na 14 dagen zich nog geen eigenaar van het dier heeft gemeld, dan wordt de gemeente eigenaar van het dier en kan bijvoorbeeld proberen een nieuwe eigenaar te vinden.

Om aan het bovenstaande te voldoen besteden de meeste gemeenten de werkzaamheden die hierbij komen kijken uit aan dienambulances en opvangcentra. De gemeente Westerkwartier besteedt bovenstaande werkzaamheden sinds1 januari 2019 uit aan Stichting De Dierenambulance.